Chemische peel

WAT IS EEN CHEMISCHE PEELING?

Een chemische peeling zorgt ervoor dat het bovenste beschadigde laagje van de huid loslaat. Dit houdt in dat de huid kan gaan vervellen, waardoor de huid wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren. De peeling zorgt ervoor dat de huid zichzelf vernieuwt in zeven tot tien dagen. Door deze snelle vernieuwing vervagen fijne lijntjes en pigmentvlekken, herstelt zonschade en wordt een grove huidstructuur verfijnd. Daarnaast maakt de peeling uw huid strakker, gladder en jonger, ongeacht uw leeftijd, huidskleur of huidtype.

OPPERVLAKKIGE EN DIEPE PEELINGS

Er zijn verschillende soorten peelings. Oppervlakkige peelings worden gebruikt voor de behandeling van de huid met geringe zonbeschadiging en fijne rimpels. Ook pigmentatie, wijde poriën en niet al te diepe acnelittekens kunnen ermee worden behandeld. Oppervlakkige peelings kunnen, als dat nodig is, meerdere keren achter elkaar worden toegepast. Matig diepe en diepe peelings worden toegepast voor de verbetering van de zonbeschadigde huid met diepe rimpels en groeven of voor het minder zichtbaar maken van grote acne-littekens. Na genezing krijgt de huid een andere structuur dan daarvoor. De huid wordt egaler en gladder.

VOOR WIE IS DE PEELING GESCHIKT?

Bij ons in de salon werken wij met de peelings van Medik8. Deze zijn voor iedereen geschikt. Of u de huid een oppepper wilt geven of wanneer u huidproblemen wilt aanpakken. Een kuur van Medik8 peelings kan hiervoor een effectieve oplossing bieden. De behandeling kunnen worden ondergaan bij een breed scala aan de volgende huidindicaties:

  • Acne
  • Acnelittekens
  • Fijne lijntjes
  • Een grauwe huid
  • Grove poriën
  • Pigmentvlekken

HOE GAAT EEN CHEMISCHE PEELING IN ZIJN WERK?

Een chemische peeling bestaat uit drie verschillende fasen: het consult, de behandeling en de nazorg. Het is belangrijk om deze fasen goed te volgen: het resultaat hangt namelijk mede af van de juiste nazorg van de huid.

STAP 1: EEN INTAKEGESPREK

Gedurende het eerste consult maakt de huidspecialist een analyse van de huid. Samen met u worden de gewenste resultaten besproken. Vervolgens brengt de specialist in kaart in hoeverre deze resultaten behaald kunnen worden. Tijdens het consult wordt u uitgebreid geïnformeerd over de behandeling. Tevens heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen.

STAP 2: DE BEHANDELING

Nadat de huid is gereinigd, starten we met de behandeling. Er zijn oppervlakkige en diepe peelings. De huidtherapeut kiest de juiste methode voor uw behandeling tijdens het consult.

De chemische peeling wordt met rustige bewegingen op de huid aangebracht. Dit wordt vaak ervaren als een (sterk) branderig gevoel. Zodra de huid ‘aangeeft’ dat het voldoende is, wordt de huid gekoeld. Na het koelen voelt de huid minder branderig aan.

Na de peeling voelt de huid strak aan en is deze licht doorbloed.

STAP 3: DE NAZORG VAN DE PEELING

Soms is het nodig dat u thuis een zalf of crème gebruikt om ervoor te zorgen dat de huid optimaal herstelt en complicaties voorkomen kunnen worden. De huidtherapeut die de behandeling uitvoert, informeert u hierover. Tenzij anders is afgesproken, reinigt u de huid ’s morgens en ’s avonds en dept u de huid zorgvuldig droog. Gebruik geen scrubcrème, peeling of masker zolang de huid rood is. Krab niet aan wondjes of korstjes. Hierdoor kunnen littekens ontstaan. Ga gedurende tenminste 4 – 6 weken niet in de zon en ook niet onder een zonnebank. Gebruik in die periode dagelijks (ook in de winter) een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 of hoger. Dit is nodig om te voorkomen dat er een ongelijkmatige pigmentatie (kleurvlekken) ontstaat.

HOE REAGEERT DE HUID OP DE BEHANDELING?

Na de peeling ontstaat er een rode kleur. Afhankelijk van de soort peeling trekt dit binnen enkele uren weg, maar bij een diepe peeling kan er soms gedurende enkele weken een roze kleur zichtbaar blijven. De bovenste huidlaag laat soms los, waardoor blaasjes kunnen ontstaan. Later ontstaan op die plaatst soms korstjes. Krab er niet aan, want daardoor kunnen littekens ontstaan. Later gaat de huid vaak wat vervellen. Ook kan er dan soms wat jeuk ontstaan. Een chemische peeling bij actieve acne werkt ook nog antibacterieel en ontstekingsremmend.

RISICO’S EN COMPLICATIES

Bij een peeling bestaat het risico dat er pigmentveranderingen ontstaan in de behandelde huid. Vermindering van pigment (hypopigmentatie) komt het meeste voor. Daarom wordt een peeling ook gebruikt om overmatige pigmentaties te verminderen. De verminderde pigmentatie verdwijnt, afhankelijk van de ernst in weken tot maanden. Na een diepe peeling kan het soms een jaar duren. Het is ook mogelijk dat de huid reageert met een overmatige pigmentatie (hyperpigmentatie). Dit herstelt in de loop van maanden tot een jaar. Bij zeer forse pigmentatie herstelt de huid niet altijd volledig. Om de kans op overmatige pigmentatie te verkleinen, is het belangrijk dat u de huid in de eerste maanden na de peeling niet aan de zon of aan een zonnebank blootstelt. Gebruik overdag een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 30 of hoger.

Bij de aanwezigheid van een koortslip zal er geen behandeling plaats vinden.